Святкування

"Жертвопринесення"

 

Цього року, майже після дворічної перерви, мусульманська громада міста Києва та гості столиці, мали змогу відсвяткувати ісламське свято "Жертвоприношення", себто Курбан-Байрам. Святкові заходи проходили 22 липня в парку ВДНГ (Національний комплекс «Експоцентр України»).

Організаторами свята виступили Асоціація мусульман України (АМУ), Духовне управління мусульман Автономної республіки Крим та Об’єднання мусульманок України (ОМУ), а також просто не байдужі брати та сестри Києва.

Офіційна частина заходу почалася з читання Благородного Корану, після чого голова АМУ Сулейман Хайруллаєв привітав всіх мусульман зі святом, та нагадав віруючим про велич цього свята і його особливе положення в серці кожного мусульманина не лише України, а для кожного мусульманина в світі! Також Шейх Сулейман нагадав що собою символізує це свято, а саме щедрість, щирість та щиросердечність.

Після того, долучився до привітань Муфтій Криму - Айдер Рустемов. У своєму виступі муфтій Криму зазначив: "Свято це радість для всіх, та особливо для дітей! Але свято це не лише радість але й поклоніння, в тому широкому сенсі та розумінні, яке несе це слово. Надіятись на милість Аллага, шанувати Його, боятись Його кари. Адже Аллаг Творець цієї прекрасної зелені, яку ми бачимо, повітря, яке наповнює наші легені Якби не Аллаг – не було б і нас. Не було б нічого. Тому Аллаг каже в Корані:

"Якщо ви почнете рахувати милості Аллага, то не злічите їх!"

(Коран 16:18)

Нехай Аллаг прийме наші добрі справи. Нехай наша Батьківщина буде вільною. Нехай всі, хто несправедливо сидить сьогодні за гратами, де б це не було, будуть вільними. Нехай ті, кого ми любимо завжди будуть поруч з нами. Нехай наші молитви будуть прийняті. І я хочу подякувати кожного, хто приймав участь в організації цього заходу, фінансово, фізично, словом, ділом, молитвою, порадою.

До офіційних вітань також долучився і заступник міністра Мінреінтеграції Снавер Сейтхалілєв, який привітав усіх з цим особливим святом. "Велика хвала Всевишньому, що ми маємо можливість зібратися всі разом, ділитись одним з одним нашою радістю та святковим настроєм. Велика хвала Всевишньому, що маємо можливість робити жертвоприношення, допомагати один одному, адже саме головне в цьому святі – це взаємодопомога та взаємопідтримка. Не забуваємо також і про те, що багато наших братів та сестер не можуть зараз бути поруч зі своїми родинами, у своїх домівках та святкувати це свято. В наших молитвах до Всевишнього та нашими справами ми намагаємось наблизити той час, коли Крим буде вільним від окупації.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України – Рефат Чубаров, привітав усіх мусульман зі святом Курбан-байрам, зазначивши, що сьогодні кримські татари вимушені проводити це свято в Києві та інших містах України через окупацію Криму. Але в наших серцях ми завжди пам’ятаємо як проводили ці свята в нас на Батьківщині, в Криму. Наші брати в інших містах теж пам’ятають про це. Маємо надію, що ця несправедливість колись закінчиться, і ми повернемось до себе додому, та будемо разом святкувати наші свята в себе вдома».

По закінченню офіційних звернень і привітань, на сцену вийшли маленькі учасники свята, які прочитали вірші українською та кримськотатарською мовами.

Але на цьому свято не закінчилось, настав час подарунків для дітей і дорослих. Кожен мав змогу отримати цінні подарунки у спеціальних номінаціях: "Наші хафізи", "Нові мусульмани", "Народилась дитина", та інші. Після завершення урочистої частини, всіх частували святковим обідом.

Маленьких гостей чекали подарунки, ігри, змагання, квести, вікторини, конкурси та розваги.

Прес-центр АМУ