Всевишній Аллаг в Корані наводить багато притч для того, щоб людина зрозуміла набагато глибше, чого бажає від неї Всевишній і що Він хоче донести до неї. І ось одна притча, яку Аллаг згадує в сурі «ан-Нур», показує, наскільки прекрасна взаємодія Корану з Іманом (Вірою), який результат нашого Іману в цьому світі і в наступному, до чого наш Іман призведе нас, до чого призведе читання Корану, його вивчення напам’ять, роздуми про Коран і навіть просто прослуховування його.

Всевишній Аллаг говорить в Корані:

اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِن شَجَرَةٍ مُّبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

«Аллаг — світло небес і землі. Світло Його схоже на нішу, в якій є світильник, світильник у склі, а скло — наче зірка сяюча. Горить вона від благословенного оливного дерева, ні східного, ні західного; прагне запалати олія його, хоча б вогонь і не торкнувся її. Світло над світлом! Аллаг веде до Свого світла того, кого побажає! Аллаг наводить притчі людям, і Аллаг про кожну річ знаючий!»

(сура 24, аят 35)

Абдуллаг ібн Аббас (хай буде задоволений ним Аллаг) щодо цього аята сказав наступне:

«Аллаг керує небесами та землею. Всевишній Аллаг описав віруючого в цьому аяті. Він заклав в його душу світло - світло Іману і Корану. Всевишній Аллаг наводить людям притчу про своє світло, яким люди наповнюються. Вони заряджаються світлом Аллага за допомогою Корану та Іману».


Всевишній Аллаг назвав Себе Світлом, назвав Себе Тим, Хто керує небесами та землею. Аллаг говорить, що поведе прямим шляхом того, кого забажає. І Його Світло виявиться поверх світла. Коли в душі людини загориться світло (нур) завдяки Вірі (Іману), і цей світ буде збільшуватися завдяки Корану. І це як світильник.

Уявіть собі в темряві світильник з оливковою олією. Ця олія настільки чиста, що вона світиться навіть без дотику вогню. Якщо ж підпалити гніт, то світло вогню буде більш яскраве і прекрасне від світіння олії, а скляний ковпак, одягнений поверх, посилить цей світ вдвічі. Те саме відбувається з віруючим, коли він увірує в Аллага: його душа наповнюється світлом, Всевишній Аллаг дарує своє світло і поміщає його в душу віруючого за допомогою Іману. Потім цей світ збільшується завдяки Корану, коли людина його читає, коли живе відповідно до Корану, коли розмірковує про нього, коли вчить його напам’ять, коли навчає йому. Світло людини за допомогою благих діянь, за допомогою Іману, за допомогою читання Корану, слідування Корану настільки збільшується в душі, що освітить йому шлях і в цьому світі, і в Майбутньому. Що освітить Світло Аллага людині в цьому світі? Про яке світло Аллаг говорить в цьому аяті?

Всевишній Аллах говорить, що Він веде до Свого світла кого забажає. П'ятиразова молитва щодня - це світло Аллага. І той, кому Аллаг подарував Своє світло, читає п'ятикратну молитву, приходить на джумуа, встає на Фаджр. І скільки людей нині позбавлені цього світла? Вони живуть у темряві, в марних надіях. Подивіться на того, кому Аллаг дав ризк, дав майно, і він витрачає зі свого майна. А садака - це світло. Аллаг повів його до свого світла. Але ж є люди, яким Аллаг теж дав ризк, але вони не виплачують закят, не допомагають нужденним, не утримують сиріт, вони скупляться в тому, що Аллаг дарував їм.

Подивіться на того, кому Аллаг дав можливість читати Коран. Такі люди навчилися читати Коран, вони розмірковують над ним - Аллаг дав їм Своє світло. А скільки людей відвернулося від Корану, закинули його і згадують про нього лише зрідка? Подивіться на тих, хто здійснює хадж, тримає піст в місяць Рамадан - це все світло від Аллага. Аллаг дає світло кому забажає, і веде до Свого світла кого забажає. Тому Іман в душі віруючого - це світло Аллага.

Як і будь-яке світло, він потребує джерела, яке не дасть йому згаснути в душі віруючого. Що ж це? Без сумніву - це Коран. Аллаг в Корані говорить:

وَكَذَلِكَ أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا مَا كُنتَ تَدْرِي مَا الْكِتَابُ وَلَا الْإِيمَانُ وَلَكِن جَعَلْنَاهُ نُورًا نَّهْدِي بِهِ مَن نَّشَاءُ مِنْ عِبَادِنَا وَإِنَّكَ لَتَهْدِي إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

«Саме так, за наказом Нашим, Ми відкрили тобі дух. Ти не знав, що таке Писання, що таке віра, але Ми зробили його світлом, яким вказуємо прямий шлях тим із Наших рабів, кому побажаємо! Воістину, ти ведеш до прямого шляху»

(сура 42, аят 52)

Коран є джерелом Іману (Віри) і зарядом віруючого. Людина каже, що коли Іман її збільшується, вона багато що розуміє і багато до чого прагне, коли ж Іман згасає в душі, то більше нічого не хочеться робити. Або людина відзначає, що коли вона прийняла Іслам, то горіла бажанням дізнаватися все більше і більше, прагнула багато робити, але сьогодні щось змінилося. А змінилося те, що спочатку людина шукала: читала Коран, вивчала Сунну - а потім вона вирішила, що досягла певного рівня і цього досить. Але світло має властивість згасати. І тому джерелом тієї енергії, яку ми часто шукаємо, тому що Іман впав, і ми не знаємо, що з цим робити, є Коран.

Перегляньте своє ставлення до Книги Всевишнього Аллага: коли ви її читали востаннє, коли ви розмірковували над аятами Корану, коли ви вчили Коран напам’ять?

Часто люди наповнюють вільний час прослуховуванням нашидів, музикою або ще чимось несуттєвим. Але немає нічого кращого, ніж прослуховування Корану. Адже він залишає в тобі слід, навіть якщо ти цього не помічаєш.

Ми втрачаємо світло лише тому, що наш Коран на полицях припав порохом. І весь наш Іслам обмежився групами і розсилками в телефонах: нам прийде аят або хадіс - і ми заспокоюємось. Уявіть, якби Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага) був би серед нас, і Коран посилався б на ваших очах, невже ми б ставилися до нього так само. Але Аллаг його зберіг, полегшив нам, адже примірників Корану надруковано достатньо. Раніше для багатьох прочитати Коран було мрією: це коштувало величезних грошей, наймалися писарі, які переписували Коран, люди самі його переписували, щоб мати можливість читати. І все це заради того, щоб світло не загасало в їхніх серцях. А сьогодні ми вважаємо, що вивчення якихось глибоких або тонких питань релігії важливіше, ніж Коран. І сьогодні людина може говорити про велике, про важкі і тонкі релігійні питання, але знати водночас всього лише 10 сур з Корану. Чи не ганьба це нам? Хіба світло не згасло в наших серцях? Ми просто цього не помічаємо.

Коли людина чогось домагається, то вважає, що вона ідеальна в цьому. Не будь таким! Пам'ятай, що ти не без вад. Якщо зробив, то завжди вважай, що зробив недостатньо, щоб залишався стимул робити більше. Сьогодні прочитав суру з Корану, завтра збільш це - не полишай хоча б мінімум.

Наступним важливим джерелом світла, про яке говорить Аллаг, є Сунна посланця Аллага (мир йому і благословення Аллага). Всевишній Аллаг говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَآمِنُوا بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِن رَّحْمَتِهِ وَيَجْعَل لَّكُمْ نُورًا تَمْشُونَ بِهِ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

«О ви, які увірували! Бійтеся Аллага та увіруйте в Посланця Його, з ласки Своєї Він дарує вам вдвічі більше, і дарує вам світло, з яким ви будете йти; і простить вас, а Аллаг — Прощаючий, Милосердний!»

(сура 57, аят 28)

Слідувати Сунні посланця Аллага (мир йому і благословення Аллага) - це не стверджувати словами, а це діяти. Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага) робив дуа, коли виходив з дому в мечеть або вирушав в дорогу:

«О Аллаг, дай мені світло, о Аллаг, осяй мою душу, о Аллаг, осяй мої очі, о Аллаг, осяй мій слух. Зроби світло переді мною, позаду мене, справа і зліва, зверху і знизу, огорни мене світлом».

Джерелом світла є мечеті, тому що в них згадуються слова Всевишнього Аллага. Цей світ відволікає нас на те, в чому немає світла. Ми зайняті роботою, сім'єю, майном - це все потрібні речі, але вони не повинні нас відволікати настільки, щоб наше світло в душі згасло.

Посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага) сказав:

«У людини має бути відчуття того, що вона повернеться до Аллага».

Не чіплятися за цей світ і ставитися до нього холоднокровно, адже людина всього лише подорожній в цьому світі. Це підготовка себе до дня, коли людина полишить цей світ. Світло Аллага, Іман, про який говорить Аллаг в Корані і посланець Аллага (мир йому і благословення Аллага), воно робить неймовірні речі з людиною, воно змінює людину. Людина, яка увірувала в Аллага належним чином, яка дотримується Сунни посланця Аллага (мир йому і благословення Аллага), живе відповідно до Корану - її життя дивовижне.

О мусульмани, не нехтуйте світлом Аллага. Світло Аллага в молитві, в садаці і закяті, воно в читанні Корану, світло Аллага в добрих словах і вчинках. За допомогою добрих вчинків ваше світло щоразу збільшується. Аллаг веде до світла кого забажає. Просіть у Аллага світла для себе завжди, просіть Аллага не дати згаснути в серці та в душі бажанню благих діянь. Адже ми швидко перегораємо і задовольняємося малим.

Якщо ти бачиш, що Іман твій слабшає, бійся опинитися в темряві, адже колись Аллаг вивів тебе з мороку за допомогою світла, яке помістив в твою душу, дав тобі Іман. Це світло поруч з людиною в цьому світі, і, найголовніше, воно буде з людиною в майбутньому житті. Всевишній Аллаг описує в Корані тих, хто є мешканцями Раю:

يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعَى نُورُهُم بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِم بُشْرَاكُمُ الْيَوْمَ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

«У той День побачиш ти віруючих, чоловіків та жінок — плине світло їхнє перед ними і праворуч від них: «Звістка добра сьогодні для вас — сади, де течуть ріки. Будете ви там вічно!» Це — великий успіх!»

(сура 57, аят 12)


Цього світла будуть позбавлені невіруючі та лицеміри, які скажуть віруючим: «Дайте нам трохи від вашого світла. Хіба ми не були з вами? Хіба ми не молилися з вами?» Аллаг поставить перед ними перепону, так що світло віруючого не буде освітлювати їм дорогу. І віруючі відповідатимуть їм: «Це тому, що ви вважали брехнею те, що Аллаг обіцяв, і забавлялися в цьому світі». Коли людина буде проходити через міст Сират, який тонший за волосину і дуже темний, її світло буде освітлювати їй дорогу.

Абдуллаг ібн Мас'уд (нехай буде задоволений ним Аллаг) передав:

«Кожна людина буде проходити цим мостом зі швидкістю, яка буде залежати від того світла, який вона здобула в цьому світі».

Якщо людина збільшила це світло за допомогою Іману, Корану, Сунни, то для неї міст буде освітлений подібно горі. Для когось міст буде освітлений більше, для когось менше, а хтось буде пересуватися зупиняючись, тому що його світло буде то загорятися, то гаснути.

Світло людини вже видно в цьому світі з його обличчя. Його видно, коли людина старається в тому, щоб виконувати приписи Аллага і полишати його заборони, коли вона приділяє час Корану, вивчає Сунну і дотримується її. І також з обличчя видно, коли людина потопає в гріхах - світло Аллага полишає таку людину.

Просіть у Аллага для себе прямого шляху та ясності в тому, що ви робите і чого дотримуєтесь, адже нині все нас відволікає та змушує засумніватися, що ми на правильному шляху, що ми з тих, кому Аллаг дарував Своє світло. Якщо Аллаг дарував вам здоров'я та Іман, то використовуйте його сьогодні, якщо Аллаг дав сили й можливості зробити сьогодні благе - зробіть це сьогодні, не відкладаючи до завтра, інакше Аллаг замінить вас кимось іншим. Якщо Аллаг дав вам знання, закликайте до релігії Аллага сьогодні, постуйте сьогодні, вистоюйте молитви сьогодні, давайте закят сьогодні, давайте садака сьогодні, аби не згасло світло у вашій душі. Будьте ж з тих, кого Аллаг побажає вести до Свого світла!