Достоїнства місяця Рамадан

Хвала Аллагу, Господу Світів, Милостивому, Милосердному, Царю Судного дня. Кого Аллаг (Святий Він та Великий) поведе прямим шляхом, того ніхто не зможе збити з прямого шляху. Кого ж Аллаг (Святий Він та Великий) введе в оману, позбавить Своєї милості, то не знайдете йому наставника. Мир та благословення нашому улюбленому пророку Мухаммаду (мир йому та благословення Аллага) та всім тим, хто пішов за ним аж до Судного Дня.

О ті, які увірували, бійтеся Аллага (Святий Він та Великий) належним чином, і не полишайте цей світ інакше як будучи мусульманами.

О ті, які увірували, бійтеся Аллага і кажіть правдиве слово. Аллаг пробачить вам ваші гріхи та виправить ваше становище. Воістину, той, хто кориться Аллагу та його посланцю матиме великий успіх.

О ті, які увірували, наблизився місяць Рамадан, місяць Корану, місяць прощення Аллага, місяць милості Аллага, місяць звільнення від Вогню. І нас розділяють лише лічені дні. Дякуйте Аллагові, що він дав нам можливість дожити до цих днів, адже багато хто попрощався з цим світом та не дожив до цього прекрасного місяця. Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) зустрічав цей місяць, кажучи наступні слова своїм сподвижникам: «Прийшов місяць Рамадан, місяць благословенний. Аллаг (Святий Він та Великий) приписав в цьому місяці постувати. В ньому відчиняються ворота Раю та зачиняються ворота Пекла. І заковуються шайтани у кайдани. І в ньому є Ніч, яка краща тисячі місяців».

Також Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Коли настає перша ніч місяця Рамадан, то заковуються шайтани у кайдани, зачиняються ворота Пекла та відчиняються ворота Раю. І не відчиняються ворота Пекла доти, доки не закінчиться цей місяць. І не зачиняються ворота Раю доти, доки не закінчиться цей місяць. І щоночі говорить глашатай: «О той, хто бажає, зробити добро та благе – поспішай! О той, хто бажає, зробити погане та зле – зупинись!»

О ті, які увірували, Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) також сказав: «Хто постував в Рамадан з вірою та надією на винагороду, тому будуть прощені скоєні раніше гріхи». Тобто, з вірою в те, що це є фардом, а не тому, що це корисно для здоров’я, не тому, що всі постують, і не тому, що ми хочемо схуднути, а тому що Всевишній Аллаг це приписав, тоді Він пробачить нам наші гріхи. І тому, хто буде вистоювати місяць Рамадан з вірою в те, що це припис Аллага (Святий Він та Великий), з надією на милість Всевишнього та Його винагороду, будуть прощені його попередні гріхи.


О ті, які увірували, Всевишній Аллаг говорить в Корані:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

«О ви, які увірували! Встановлено для вас піст — так само, як був він встановлений для тих, які жили раніше за вас. Можливо, будете ви богобоязливі!» (сура 2, аят 183).

Піст приписаний для того, щоб ми очистили свої серця. Піст приписаний для того, щоб Аллаг пробачив нас цього місяця. Піст приписаний для того, щоб заслужити милість та прощення Аллага та звільнитися від Вогню.

Аллаг не сказав: «Можливо, ви схуднете», Аллаг не сказав: «Можливо, ви зрозумієте бідних» - НІ! Аллаг сказав: «Можливо, будете ви богобоязливі». Ці слова Аллага вказують на те, що, якщо місяць Рамадан та піст в місяць Рамадан не змусять нас тремтіти перед Аллагом, не збільшать наш Іман, ми не будемо прощені цього місяця, то ми не постували належним чином. Сенс посту в місяць Рамадан – це очистити свої серця.

Протягом всього року ми нехтували Кораном, ми нехтували постами, ми нехтували милостинею (садака), ми нехтували багатьма поклоніннями, але цей місяць Всевишній Аллаг (Святий Він та Великий) дав нам як місяць повернення до Нього. Щоб ми трохи зупинилися та замислилися над тим, що цей світ тимчасовий, з цього світу ми нічого не заберемо з собою.

Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) передав хадіс аль-Кудсі, в якому Аллаг (Святий Він та Великий) говорить: «Кожна справа сина Адама – для нього, окрім посту; це – для Мене, і я буду винагороджувати за це». Всі діяння синів Адама відомі. За благу справу людина отримує від однієї до десяти винагород, а то й більше, до семисот винагород. Але піст для Аллага, і Він дасть їй за це винагороду. Людина полишила їжу, напої і полишила близькість зі своєю дружинною – заради чого? Аллаг каже: «Заради Мене». Пророк (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Запах з роту того, хто постує, для Аллага приємніший, ніж запах міска». «У того, хто постує, дві радощі. Перша – коли він сідає робити іфтар, і друга – коли він зустріне свого Господа».

Вчені пояснюють слова Аллага (Святий Він та Великий) «Піст для Мене, і я дам за нього винагороду». Перше значення, що саме в посту не проявляється показуха так, як вона може проявитися в інших видах поклоніння (намаз, садака). Піст вільний від показухи, тому що людина не може утримувати себе від їжі, пиття та близькості з дружиною (чоловіком) просто так. Але навіть якщо вона десь потайки поїсть та поп’є, то вона вже не буде такою, що постує.  

Друге значення цих слів Всевишнього Аллага, що коли людина прийде в Судний День з горою винагород, серед яких буде і піст, і молитва, і садака, але вона буде відкуплятися цими благими справами за кривди та образи, нанесені комусь в цьому світі, то Всевишній Аллаг не дозволить виплачувати з посту. Тому що Аллаг сказав: «Він для Мене». Він збереже людині нагороду за піст.


Особлива перевага, яку Аллаг дав тим, хто постує, це те, що вони увійдуть до Раю з окремих воріт, воріт ар-Райан. Їх будуть кликати з усіх воріт, але вони, в які ворота захочуть, в такі й увійдуть.

О ті, які увірували! Місяць Рамадан – це місяць поклоніння. Ми можемо отримати максимум винагород цього місяця, тому не варто нехтувати такою можливістю. Це місяць Корану, а не місяць соціальних мереж та Інтернету. Тому відсьогодні ми повинні брати правильний намір та готуватися до місяця Рамадан. Скласти для себе програму: що цілий місяць після фаджру я читаю Коран, після намазу я згадую Всевишнього Аллага, перед іфтаром я роблю дуа, я вистоюю таравіх в джамааті, я даю садака, я годую тих, хто постує. Адже Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Тому, хто нагодував людину, яка постує, (не обов’язково, щоб ця людина була бідною), зарахується така сама винагорода, як і тому, хто постував. І це анітрохи не зменшить її винагороду».

Уявіть, що ви постували 30 днів. Всі ваші благі справи зарахувалися вам за ці 30 днів, але ви нагодували за ці 30 днів 100 людей, які постували, тоді всі їхні винагороди за піст ви також отримали. При цьому їхня винагорода не зменшилась. Віруючий може закінчити місяць Рамадан, провести його належним чином і отримати, як свою винагороду, так і винагороду інших людей, які постували. Хіба це не милість Аллага? Хіба Аллаг не відчинив ворота Раю і не відкрив до них шляхи, і не зачинив ворота Пекла? Це вказує нам на те, що це не місяць непослуху, і не місяць нехтування постом та благими діяннями, а це місяць поклоніння. І тому праведні попередники в цьому місяці скорочували свій робочий графік. Вони заробляли ризк, але також лишали сили для того, щоб читати Коран, згадувати Аллага, вистоювати Таравіх (Кияму ль-Лєйль).

Вони просили за півроку до місяця Рамадан: «О Аллаг! Дай нами дожити до місяця Рамадан та провести його належним чином».

Місяць Рамадан – це місяць поклоніння, місяць поминання Всевишнього Аллага. Ми повинні як самі готуватися до цього місяця, так і готувати до нього своїх близьких: дружин, дітей, батьків. Підготуватися до цього місяця так, наче ми готуємось полишити цей світ. Тому що Посланець Аллага сказав: «Якщо Аллаг бажає блага для свого раба, то він дає йому відчути солодкість». Сподвижники спитали: «О, Посланцю Аллага, що означає «відчути солодкість»?» Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) відповів: «Аллаг відкриває для нього поклоніння. Він це поклоніння починає любити і робити його постійно, поки Аллаг не забере його на цьому». Скільки ми бачили людей, які помирають в суджуді. Скільки ми бачили людей, які помирають постуючи. Скільки ми бачили людей, які помирають під час читання Корану. Це кращий і благий кінець, який Аллаг визначив для раба, який полюбив це поклоніння. Він не проводив час в Інтернеті, його Коран не запилився, він витрачав час не на прогулянки, його втома була не від марнування часу, а його втома була в молитві та в читанні Корану.

Піст – це утримання. Але суть не лише в тому, щоб утриматися від їжі, пиття, близькості, а і в тому, щоб утримати свої органи від хараму. Утримати свій язик від пліток, наклепів, брехні. Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) в хадісі сказав: «Той, хто не полишить брехню, і не припинить діяти  відповідно до цих гріхів, то у Аллага немає потреби в тому, щоб він полишив їжу та питво». Горе тим, хто утримав свій рот від їжі та питва, але не утримав свій язик від брехні, від пліток, від наклепів, і не утримав свої органи від хараму.

Але як людина зможе утримати свої органи, якщо не віддалиться від хараму? Якщо в місяць Рамадан вона не проводить час за читанням Корану, якщо в місяць Рамадан вона не молиться з тими, хто постує, натомість вона знаходиться з тими, хто лається, хто зводить наклеп (ґиба) на людей. У Аллага (Святий Він та Великий) немає потреби, щоб така людина полишила свою їжу та питво.

Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага), піднімаючись на мінбар, тричі сказав: «Амін». Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Нехай буде проклятий той, хто застав своїх батьків (або одного з батьків) живими, і не було йому прощено». Тобто вони не стали причиною прощення його гріхів. Це вказує на високе становище батьків.

Далі Пророк (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Нехай буде проклятий той (тобто, віддалений від милості Аллага), хто застав місяць Рамадан та провів його, і не було йому прощено в цьому місяці». Як же людина могла застати місяць Рамадан і провести його так, щоб їй не було прощено? Це буде в тому випадку, якщо вона постувала не заради Аллага, якщо вона не вистоювала і не шукала винагороди Всевишнього Аллага. Кораблі не плавають по суші. Наша винагорода – це вода в морі, яка приведе нас до вдоволення Аллага і до Раю, ворота якого відчиняються цього місяця. Якщо ми цей місяць проведемо без користі, і він буде схожий на попередні місяці, в яких ми були зайняті мирським, то горе тим з нас, кому не буде прощено цього місяця.

Потім Пророк (мир йому та благословення Аллага) сказав: «Нехай буде проклятий той, хто почує моє ім’я, Мухаммад, і не скаже «صلى الله عليه وسلم» (мир йому та благословення Аллага)». Оскільки, Аллаг та ангели благословляють Пророка (мир йому та благословення Аллага).

О ті, які увірували, Аллаг (Святий Він та Великий) зробив місяць Рамадан великою можливістю для нас. Першочергово, щоб ми могли очистити свої душі, очистити свої серця. Адже тільки благі справи збільшують Іман. Це шанс отримати прощення. Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) сказав, що у Аллага кожної ночі місяця Рамадан є ті, кого Він звільняє від Вогню. Своїми вчинками та діями людина заслуговувала на Вогонь, але тому, що вона проявила старанність в місяці Рамадан, принижувалася перед Аллагом, просила в нього прощення, годувала тих, хто постує, годувала бідняків, читала Коран, згадувала Аллага, Аллаг (Святий Він та Великий) зробив її з числа тих, кого Він звільнив від Вогню. Це величезний шанс для кожного з нас – неважливо, чоловіка чи жінки. Це те, до чого треба привчати наших дітей з семи років, щоб вони також вливались до лав тих, хто постує, вистоювали молитву разом з тими, хто постує. Аби діти знали, що Рамадан – це не коли можна смачно поїсти на іфтарі, місяць Рамадан – це не кульки та прикраси, а це благословенний місяць для віруючих.

Я прошу Всевишнього Аллага (Святий Він та Великий), щоб він дав нам можливість дожити до місяця Рамадан, щоб Аллаг зробив нас з тих, хто постує належним чином цього місяця. Я прошу Всевишнього Аллага (Святий Він та Великий) пробачити нам наші гріхи, як явні, так і приховані. Я прошу Всевишнього Аллага (Святий Він та Великий) не дати нам бути недбалими цього місяця, і не опинитися серед тих, кому не буде прощено, а бути з числа тих, хто постує, і тих, кому Аллаг пробачить гріхи. І скажуть такому: «Увійди з дверей ар-Райан». Я прошу Аллага (Святий Він та Великий) дати кожному можливість постувати: і бідному, і багатому, і тим мусульманам, які страждають сьогодні в усьому світі, страждають від гноблення та несправедливості несправедливих. Нехай Аллаг (Святий Він та Великий) дасть їм сили понад їхнє терпіння, щоб вони вистоювали цей місяць. І нехай Аллаг зробить цей місць причиною їхньої перемоги. Я прошу Аллага (мир йому та благословення Аллага) зробити цей місяць благословенним для нас.

П’ятнична проповідь

Шейх Сулейман Хайруллаєв

Українську версію підготовлено редакцією сайту www.lifeislam.org