Хвала Аллагу, Господу світів, Милостивому, Милосердному, Царю Судного дня. У нього ми просимо прощення за ніша гріхи, його ми звеличуємо і на нього покладаємось, і до нього наше повернення. Воістину, кого Аллаг (Святий Він та Великий) поведе прямим шляхом, того ніхто не зможе збити з прямого шляху. Кого ж Аллаг (Святий Він та Великий) введе в оману, то не знайдете йому наставника. Мир та благословення кращому з людей, Мухаммаду (мир йому та благословення Аллага), і всім тим, хто пішов за ним до Судного Дня.


Сьогоднішня наша тема буде присвячена дуже важливому питанню, яке напряму пов’язане з винагородою раба в Наступному Житті. Ба більше, сьогоднішня тема буде стосуватися найбільшої винагороди, найбільшої насолоди, яку може відчути мусульманин в Наступному Житті. Це погляд на Лик Всевишнього Аллага.

Спочатку хотілося б сказати, що споглядання Всевишнього Аллага в Наступному Житті віруючими підтверджено Кораном, також підтверджено достовірною категоричною Сунною Посланця Аллага (мир йому та благословення Аллага), також на це вказує іджима, одностайна думка мусульманських вчених.

Всевишній Аллаг в Корані сказав наступне:

لِّلَّذِينَ أَحْسَنُوا الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ وَلَا يَرْهَقُ وُجُوهَهُمْ قَتَرٌ

«На тих, які робили добро, чекає найкраще й більше за це»

(сура 10, аят 26)

Також Всевишній Аллаг сказав в Корані:

لَهُم مَّا يَشَاءُونَ فِيهَا

«Їм — все, що вони побажають,»

(сура 50, аят 35)

Тобто в Раю віруючих чекає все, що вони побажають: райські напої, райські жінки, райські одежі, перебування в затінку тощо.

Далі Аллаг каже:

وَلَدَيْنَا مَزِيدٌ

«а в Нас — ще більше того»

(сура 50, аят 35)


Тобто віруючих чекає додаткова винагорода, і як кажуть тлумачі Корану, це можливість бачити Лик Аллага.

Також Всевишній Аллаг сказав стосовно невіруючих, що одним з покарань для невіруючих буде неможливість споглядати їхнього Творця. Аллаг каже в Корані наступне:

كَلَّا إِنَّهُمْ عَن رَّبِّهِمْ يَوْمَئِذٍ لَّمَحْجُوبُونَ

«У той День будуть вони віддаленими від Господа свого (не побачать Аллага)»

(сура 83, аят 15)

Це вказує на те, що одним з покарань є неможливість бачити Всевишнього Аллага.

Яка ж причина того, що Всевишній Аллаг дасть віруючим поглянути на свій благородний Лик? І для чого Він це приготував як найбільшу винагороду?

Однією з основних причин є те, що віруючі в цьому житті увірували у Всевишнього Аллага. Мусульмани вірять у Всевишнього Аллага так, як Він описав себе в Корані, так, як описав Його Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) в своїй Сунні. Не додаючи до цього, не викривлюючи сенс, і віруючи в це так, як належить. І закономірною винагородою за цю віру, за те, що віруючі увірували в Аллага, хоча Його самого не побачили в цьому житті, буде можливість поглянути на Його благородний Лик.


Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) сказав (хадіс згадується у двох збірках достовірних хадісів):

«Воістину, ви побачите вашого Господа в Судний День, подібно тому, як ви можете побачити місяць в ніч повного місяця, і так, як ви можете побачити сонце в ясний безхмарний день».

Зверніть увагу, Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) проводить паралель, подібність між баченням нами місяця і тим, як ми побачимо Всевишнього Аллага. Всевишній Аллаг тут не уподібнюється місяцю чи сонцю, але бачення нами м’ясця та сонця уподібнюється баченню нами Лику Всевишнього Аллага. Посланець Аллага підкреслив, що ніщо віруючим не завадить в Судний День,а також в Раю, побачити свого Господа. І це буде найвища насолода для віруючих.

Чому люди не можуть побачити свого Господа в цьому житті? Всевишній Аллаг сказав:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ

«Немає нічого, схожого на Нього! А Він — Всечуючий, Всевидячий!»

(сура 42, аят 11)

Ми не можемо собі уявити Аллага, Аллаг не схожий ні на що, що ми можемо уявити. Але в Наступному житті ми Його побачимо. Насамперед це можна пояснити тим, що людська природа, людський організм, органи чуття, серце людське – вони слабкі. В цьому мирському житті людина не може витримати набагато менші потрясіння. Якщо вона побачить щось страшне, то може посивіти за мить. Якщо людина побачить щось, що торкнеться її серця, то може померти миттєво. Людина слабка – це перше пояснення. Перша мудрість, чому ми не можемо побачити Аллага в цьому житті. І друга мудрість, чому Аллаг відклав це в якості винагороди, щоб ми увірували у потаємне, увірували в те, що не можемо побачити на власні очі, але увірували в те, що це є.

Як приклад наведемо історію пророка Муси. З пророком Мусою (мир йому) розмовляв Всевишній Аллаг. Як говорить Аллаг в Корані:

وَكَلَّمَ اللَّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

«Аллаг же промовляв до Муси словом»

(сура 4, аят 164)

Підтверджується, що Аллаг не просто послав одкровення, а саме вів розмову. В арабській мові це вказує на достовірність фактів. Не просто розмовляв, а однозначно, напевно розмовляв з Мусою. І, звісно, після того, як  з Мусою розмовляв Всевишній Аллаг, він забажав всім серцем побачити Всевишнього Аллага і попросив Його про це. Аллаг каже в Корані наступне:

قَالَ رَبِّ أَرِنِي أَنظُرْ إِلَيْكَ

«він сказав: «Господи! Покажися мені, щоб я подивився на Тебе!»

(сура 7, аят 143)

Муса після розмови зі своїм Господом хотів більше дізнатися про Нього і побачити на власні очі. На що Всевишній Аллаг сказав:

قَالَ لَن تَرَانِي

«Той відповів: «Ти не побачиш Мене»

(сура 7, аят 143)

Арабське слово لَن вказує на недозволенність чогось в майбутньому. З цього вчені Аглю Сунна виводять, що в цьому житті ніхто не буде бачити Всевишнього Аллага. Такий закон встановив Всевишній Аллаг. «Ти мене не побачиш» - мається на увазі, в цьому житті, але в інших аятах говориться, що ми побачимо Аллага. Тому що Всевишній Аллаг каже:

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ

«Деякі обличчя у той День будуть сяючими, дивлячись на Господа свого»

(сура 75, аят 22-23)

إِلَى в арабські мові вказує на напрямок. Відповідно, це буде споглядання Аллага в Судний День віруючими, споглядання Аллага в Раю як найбільша винагорода. І одні аяти не суперечать іншим.

Повернемося до історії пророка Муси (мир йому). Аллаг сказав, що Муса Його не побачить в цьому житті. І далі Аллаг наводить  Мусі наступний довід:

وَلَكِنِ انظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي

«але поглянь на гору. Якщо вона втримається на своєму місці, то побачиш Мене й ти»

(сура 7, аят 143)

Чому Всевишній Аллаг навів як приклад гору? Тому що в порівнянні з людиною гора набагато більша та міцніша, стійкіша за людину. І те, що може витримати гора, людина не витримає.

Далі Аллаг Всевишній каже в Корані:

فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ مُوسَى صَعِقًا

«Але коли Його Господь явив Себе горі, то розтрощив її на шматки, а Муса знепритомнів»

(сура 7, аят 143)

Гора почала здригатися, оскільки не могла витримати величі Аллага, і розлетілася на друзки, а Муса впав без тями. Муса, побачивши наслідки споглядання горою Аллага, втратив свідомість. Від величі того, що сталося. І після цього Муса сказав:

سُبْحَانَكَ تُبْتُ إِلَيْكَ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُؤْمِنِينَ

«Преславний Ти! Я каюся перед Тобою, і я — перший із віруючих!»

(сура 7, аят 143).

 

Муса покаявся в своєму бажанні побачити Аллага, тобто не годиться просити про таке Всевишнього Аллага.

Підіб’ємо підсумок. Ніхто не зможе в цьому житті побачити Всевишнього Аллага. Але в Наступному житті віруючі зможуть бачити Лик Аллага. Це буде найбільша винагорода для віруючих в Судний День і найбільша насолода для віруючих в Раю.

Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага), коли був піднесений на небеса, він не бачив Всевишнього Аллага своїми очима. У сподвижників не було одностайності в цьому питанні, одні казали, що він бачив Всевишнього Аллага, інші казали, що він Його не бачив. І вчені об’єднали ці думки, кажучи, що якщо мова йде про бачення очима, то Пророк (мир йому та благословення Аллага) не бачив Всевишнього Аллага, оскільки це було в цьому житті, якщо ж казати про бачення серцем, то Посланець Аллага (мир йому та благословення Аллага) бачив Його. Яким чином? Це відомо лише Аллагу.

Після того, як мусульманин дізнався про докази того, що віруючі в Наступному Житті побачать Всевишнього Аллага, неможна заперечувати це або сумніватися в цьому питанні. Неможна притримуватися думки різних течій, які заперечують цей факт. Тому що вчені сказали, що якщо до людини донесли ці докази, а вона буде заперечувати можливість споглядання віруючими Аллага в Наступному Житті, вона виходить з Ісламу.


Просимо Всевишнього Аллага дарувати нам споглядання Його благословенного Лику, бути з числа віруючих, як в цьому житті, так і наступному, і наділити нас Раєм, найвищою винагородою якого буде споглядання Його Лику.

Двадцятий день Двадцять другий день

Цикл лекцій «Уроки Рамадану»

Абдуллаг Шистеров